<életmód><étrend><étel>

Almaecet: Mit mond róla tudomány? Mire jó? | Hatásai, mellékhatásai, hogyan készül?

Szerintem már sokan hallottatok az almaecetről (ha máshol nem akkor az én posztjaimban). De vajon mi is ez? Miért is egészséges? Milyen előnyökkel jár, ha rendszeresen iszunk almaecetet? A mostani cikkben ezekre keresem a választ! 

Mi is az almaecet?

Az almaecetet úgy készítik, hogy először az almáknak kipréselik a levét, majd ezt a levet baktériumok, élesztők hozzáadásával fermentálják (erjesztik), ilyenkor alkohol keletkezik. Majd ezt követően a második fermentációkor az alkohol ecetsavvá alakul.

Tehát lényegében az almalét különféle baktériumokkal, kétszer erjesztik, így készül az almaecet.  A fermentáció során rengeteg oyan szerves vegyület, metabolit jön létre, amely az egészségünkre előnyös.2

Az almaecet legfőbb hatóanyaga maga az ecetsav, ez felelős az egészségünkre előnyös hatások nagy részéért! 

Az almaecet 5-6%-a ecetsav, nagyrésze víz és kis mennyiségben tartalmaz más savakat is, mint pl.: almasav.1

1 teáskanál almaecet pedig 3 kalóriát tartalmaz, ezért az viszonylatomban nullkalóriásnak számít (nem számolom bele a napi kalóriabevitelembe).

Fogyás:

Szerintem mindenki keres valamilyen olyan csodaszert, amitől gyorsabban fogyhatnak le, a folyamat kevesebb erőfeszítést fog igényelni.

El kell, hogy szomorítsalak titeket, az almaecet sem ilyen! Nem fogsz odafigyelés nélkül ledobni kilókat attól, hogy ezt iszod.

DE elősegítheti a fogyás folyamatát, hogyan is?

Egyrészt a benne lévő ecetsavról kimuttatták, hogy úgy megtudja változtatni a bélben lévő mikrobium összetételét, hogy az az anyagcserénkre előnyös hatást gyakoroljon, illetve a metabolikus szindrómáért (amely az elhízásból adódó betegség) és/vagy a zsírraktározásért felelős gének átírását is gátolja.3,4,5

Megállapították azt is, hogy az ecetsav képes lehet elnyomni az éhségért felelős idegrendszeri útvonalat. Ezt megerősítve konkrétan az almaecetet hatását vizsgálták embereken és azt találták, hogy képes lecsökenteni az étvágyat.7 Egy kutatásban ezt megerősítve az emberek egy magas szénhidráttartalmú étel után ittak almaecetet és egyrészt a vércukorszintünk sem emelkedett meg annyira, illetve a nap folyamán az alanyok 200-275 kalóriával kevesebbet ettek.8

Egy nagyon ígéretes kutatás pedig meglepő eredménnyel zárult!6 2009-ben Japánban 175 elhízott embert vizsgáltak, 12 héten keresztül. Az emberek egy csoportjával 15 ml, másik csoportjával 30 ml ecetet itattak, a placebo csoport pedig nem kapott ecetet.

A 12 hét elteltével meglepő eredmények születtek, a 15 ml-es csoport áltagosan 1,2 kilótól szabadult meg, a 30 ml-es csoport 1,7 kilogrammtól! A vér triglicerid szintje mindkét csoportnál 26%-kal csökkent! Ezzel szemben a placebo csoport 0,4 kilót hízott. A kutatáshoz hozzá kell tenni, hogy az alanyoknál elmondták, hogy az alkoholfogyasztásukat minimalizálják, illetve nem tudjuk, hogy az illetők változtattak az evési szokásaikon.

Összegezve elmondható, hogy az almaecet segítheti a fogyás folyamatát, nem valami csodaszerre kell rá tekinteni, de egy kis segítséget nyújthat!

Vércukorszint:

Az ecet az evés utáni vércukorszintet csökkenti.9-12 Ebben viszonylag egyetértenek a különböző források, azonban azzal kapcsolatban, hogy ez miért is van így, nem egységes az irodalom!

Több mechanizmus együttesen eredményezhet vércukorszint csökkenést, egyrészt az almaecet csökkenti az egyik cukorlebontó enzim (szukráz) működését, másrészt pedig az almaecet krómtartalmú, a króm pedig fontos vegyület az inzulin hatásának kifejtéséhez. Harmadrészt magyarázzák azzal is, hogy a gyomor ürélését lassítja, ezért lassabban kerül a szénhidrát a véráramba (erről oszlik meg az irodalom).

Azonban az utóbbi hatás hosszú távon negatív is lehet, mivel a cukorbetegeknél sokszor lelassul a gyomorürülése, ami pedig extrém esetekben gyomorbénuláshoz is vezethet. Ha az almaecet pedig tovább lassítja az problémás lehet. Ezért mindenképp konzultáljunk orvossal előtte, amennyiben inzulinrezisztensek vagy cukorbetegek vagyunk.

Fontos még, hogy az almecet konkrétan étkezés után ~ 30 perccel váltja ki a csökkentő hatását.13 Ezért mindenképp a legnagyobb szénhidráttartalmú étkezésünk után igyuk!

Sav-bázis egyensúly:

Ugye az almaecet savas pH-val rendelkezik. Azonban a szervezetünkben alkalikus hatást fejt ki.

Ez egyrészt azzal lehet magyarázható, hogy az emésztésekor, lebontásakor lúgos pH-val rendelkező melléktermékek keletkeznek. Ezért egy savas étel a szervezetünkben végső soron kiválthat lúgos hatást, ezt a vese-savterhelésének értékével mérjük (angolul: renal acid load). Amennyiben egy ételre ez a szám negatív az adott étel lúgos hatású a szervezetünkben.

Másrészt pedig azzal is magyarázható lehet, hogy amennyiben a szervezetünkbe sav jut kevesebb gasztrin-hormon fog termelődni, ami pedig savtermelést csökkenti!


A cikkben nem az alkalizáló diéta előnyeibe szeretnék belemenni, a véleményem szerint nem a sav-bázis egyensúlyra gyakorlt hatása alapján kellene megitélnünk egy-egy ételről, hogy megegyük-e vagy sem!

Azonban vannak olyan esetek amikor a szervezetünkre lúgos hatású ételek fogyasztása előnyös lehet! Például sportolás után!

Egyaránt az aerob és anaerob edzés folyamán is keletkezhet tejsav, aerob energianyerés folyamán pedig szén-dioxid is. Mindkét végtermék csökkenti a vér pH-ját, ezt a folyamatot acidózisnak hívjuk. Kutatások pedig kimutatták, hogy lúgos hatású ételek fogyasztása edzés után segít visszaállítani a vér megfelelő pH-ját (a kutatásban szóda-bikarbónátot vizsgáltak). Tehát, hogy edzés után a vér pH-ja a megfelelő szintre vissza álljok érdemes lehet lúgos hatású ételeket fogyasztani!

Reflux, magas gyomorsav:

A másik eset amikor magas gyomorsavval, reflux betegség tüneteivel küszködünk!

Ilyenkor sok embernél kimondottan jó lehet az almaecet a tünetek enyhítésére, azonban nem mindenkinél vezethet eredményhez.

Mellékhatások:

Az egyik legnagyobb probléma, hogy az ecetsav képes elpusztítani a fogzománcot, ezért mindig hígítva igyuk és ne kortyolgassuk, hanem egyből igyuk meg.

Problémát jelenthet még olyanoknál, akik alacsony káliumszinttel rendelkeznek vagy kálium csökkentőt szednek, illetve szívproblémáknál küszködőknél (szívritmuszavarban, szívelégtelenségben) olyanoknál, akik hashajtót vagy vízhajtót vagy digoxin vagy furosemid tartalmú készítményeket szednek. Ez mind a kálium-anyagcsere befolyásolásával áll kapcsolatban.

Illetve egy esettanulmány alapján a csontritkulásban szenvedőknél is előfordulhatnak problémák.

Amennyiben ilyen vagy egyéb betegségben küszködünk vagy gyógyszert szedünk kérdezzük meg az orvosunkat mielőtt elkezdnénk rendszeresen inni!

Mikor igyuk?

Ahogy már említettem én mindenképp a legmagasabb szénhidráttartalmú étkezés előtt vagy után javasolnám. Sok esetben reggel javasolják, na most ezt éhgyomorra nem mindenki tolerálja. Illetve én eltudnám képzelni mással is indítani a napot, mint például egy finom kávéval! :) 

Az időpont egyéni preferencia kérdése is lehet, azonban a vércukorszintünkre előnyös hatását csak a legnagyobb étkezésünk után fogjuk élvezni teljes mértékben!

Fontos még, hogy tartsunk néha szünetet, ne folyamatosan igyuk, mivel a gyomorürülését is lassíthatja.

Felhasznált források:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
2) Moon YJ et al.: Effects of persimmon-vinegar on lipid and carnitine profiles in mice. Food Sci. Biotechnol. 2010;19:343–348.
3) Han K, et al. Contrasting effects of fresh and fermented kimchi consumption on gut microbiota composition and gene expression related to metabolic syndrome in obese Korean women. Mol. Nutr. Food Res. 2015;59:1004–1008.
4) Yamashita H et al.: Improvement of obesity and glucose tolerance by acetate in Type 2 diabetic Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2007 May;71(5):1236-43.
5) Yamashita H et al.: Biological Function of Acetic Acid-Improvement in Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jul 29;56 Suppl 1:S171-5.
6) Kondo T et al.: Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43.
7) Frost G et al.: The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014 Apr 29;5:3611.
8) Johnston CS and Buller AJ: Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J Am Diet Assoc. 2005 Dec;105(12):1939-42.
9) Brighenti F et al.: Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995; 49:242–247.
10) Liljeberg H and Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52:368–371
11) Leeman M et al.: Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005;59:1266–1271.
12) Ostman E et al.: Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005;59:983–988.
13) Fahad JS et al.: Diabetes Control: Is Vinegar a Promising Candidate to Help Achieve Targets? J Evid Based Integr Med. 2018; 23: 2156587217753004
14)https://books.google.hu/books?id=WB8PDQAAQBAJ&pg=PA59&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

Képek forrása:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apple_cider_vinegar.jpg
https://pxhere.com/en/photo/1442001
https://www.pexels.com/photo/red-apple-fruit-beside-clear-glass-jar-162729/
https://pixabay.com/hu/alma-almabor-%C3%A9vj%C3%A1rat-%C3%A9lelmiszer-570106/c.